III. Tisza- tavi Félmaraton, Élményfalu Sarud

Avagy, miért is futunk össze a Tisza- tónál?

A Tisza-tó természetes vidéke egyre több embert vonz magához a környező településekről, országhatáron belülről és túlról. Pihenni vágyókat, természet szeretőket, horgászokat és szerencsére egyre több mozogni, sportolni vágyó látogatót is.

 

A korábban szinte felfedezetlen vízterületre és partjára egyre több sportág vezetői ésversenyszervezői figyelnek fel, egyre több új sportág versenyzői találkoznak a Tisza-tó körül. Hagyományosan a horgászat volt talán az első, aztán vitorlások, motorcsónakosok, sárkányhajósok, úszók, napjainkban kerékpárosok, strandröplabdások, strandkézisek, strandfocisok s legújabban az evezősök, s pár éve már a futók is.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség és az Intersport támogatásával a Tisza-tó első Félmaratonja Sarudról indulhatott, s minden évben visszatérnek a futás és a Tisza-tó szerelmesei a Tisza-tó Gyöngyszemének is tartott településre találkozni, barátkozni, megméretni magukat magukhoz és a többiekhez viszonyítva.

A Tisza-tavi Félmaraton története 2017-ben indult.

Egy szűk, Sarud fejlesztésének lehetőségeit kereső csapat elhatározta, hogy olyan ötletekkel teszi ismerté ezt a kis falut, amelyeknek a lényege a személyesen átélhető élmény, az egyediség, a példamutatás és a cél az, hogy lehetőleg elsők lehessünk az ötlet megvalósításával a Tisza- tó partján.

A Tisza- tavi Összefutónap gondolatát Budapesten fogalmaztuk meg, amikor a fél város le volt zárva az egyik legnagyobb futórendezvény miatt, ahol tízezrek rótták a kilométereket az egészségtelen levegőjű városban, a hevülő aszfaltrengetegben és ezzel megbénították az ország fővárosának életét. Valamikor részt vettünk Triatlonok szervezésében a Margit-szigeten, és több szár egyéb rendezvényt is lebonyolítottunk már az eltelt évtizedek alatt. Persze értjük mi, hogy fontos a mozgás, a tömegsport és a marketing, de ha már egészséges életmód, akkor vajon lehet-e másképp szervezni egy ilyen eseményt?

S így találtunk rá Sarud első saját futórendezvényének az ötletére, hiszen az ország második legnagyobb tavának a partján élő természet, forgalomtól szinte teljesen elzárt terület és friss levegő várja a futókat… S nem volt még előttünk rendszeresen szervezett futórendezvény ezen a vidéken….

A MASZ nagyon örült annak, hogy népszerűsödhet a mozgás az ország ezen vidékén is, s a terveink bemutatása után gyorsan meg is tudtuk állapodni az együttműködés részleteiben. Az I. Tisza-tavi Félmaraton bekerült a MASZ által jegyzett futóversenyek naptárába. Persze értek bennünket is meglepetések, főleg amikor a távokat kellett hivatalosan felmérnünk és hitelesítenünk. Szerintetek digitális műszerrel, vagy netán GPS segítségével történik a távok kijelölése? A futásban tisztelik a hagyományokat, így a táv kijelölése egy hitelesített mérőszalag és egy hitelesített KERÉKPÁR segítségével történik, amit ma Magyarországon csak egyetlen ember végezhet. Sarudon kijelöltük 3 éve a Tisza- tavi Félmaraton és Összefutónap hivatalos távjait, így biztosak lehettek abban, hogy az eredményetek bármely jegyzett verseny eredményeivel összevethető.

Mi is a különlegessége a Tisza-tavi félmaraton környezetének 2019-ben?

A harmadik rendezvényen rajthelyszínt váltunk. Ha már a Tisza-tó töltésén jelöltük ki számotokra a pályát, akkor legyen a rajt és cél is a gáton, hogy egy igazán különleges panorámával készülhessenek rólatok a célfotók.

2019- ben a III. Tisza-tavi Félmaraton és az összefutónap további versenyszámai a Kalandpartól a Tisza-tó egyik legszebb strandjáról indulnak. A verseny pályája aszfalt burkolatú út a Tisza-tó védőgátjának koronáján, melynek egyik oldala mezőgazdasági területek és erdősávok, mások oldala pedig a Tisza-tó hatalmas vízfelülete, nádasokkal gyönyörű panorámával. A terület legmagasabb részén fogtok futni, csodaszép zöld táj vesz, majd benneteket körül, madárcsicsergéssel, csönddel, é sfriss levegővel.

A verseny során nem érintünk lakott települést.

A gátkoronán a távolságok Poroszló és Tiszanána irányában lesznek kijelölve, s furcsa matekkal összerakva, minden távot ezeken a szakaszokon bonyolítunk le.

A verseny részleteit megtaláljátok az alábbi linkre kattintva: www.tiszatavifelmaraton.hu.

Itt azonnal nevezhettek is.

A résztvevők jutalma a futás élményén kívül egy egyedi befutóérem, természetesen a dobogósoknak kupa és Intersport ajándékok. Azonban 2019- ben a szervezők úgy döntöttek, hogy ebben a z Összefutásban több is van, mint egy futóverseny….

Ezentúl minden évben a Tisza-tavi Félmaraton és Összefutónap mindig fel fog karolni ügyeket, kezdeményezéseket, amelyek fontos hatással lehetnek a Tisza-tó vagy Sarud életérre.

2019- ben az ÚSZNI NEM TUDÓ FIATALOK ÚSZÁSOKTATÁSA a küldetés.

Egy a Tisza-tó környéki általános iskolában végzett felmérés szerint, az itt élő 6-14 éves korú gyerekek több, mint 75%-a nem tud úszni, s jelenleg erre a problémára az oktatás szabályozása és tanmedencék hiánya miatt nincs megoldás.

A Sarudon működő és a Futóverseny szervezésében is aktívan részt vevő Gyerekreáció Sport- és Közösségfejlesztő Egyesület azt a célt tűzte, hogy az egyesület megszervezi a sarudi gyerekek úszásoktatás – nem oktatási keretek között – a Kalandparton. Ehhez szakembert és tárgyi eszközöket kell biztosítani. Ennek költségeihez járul 2019-ben minden futó hozzá, hiszen az INTERSPORT e nagyon fontos küldetés mögé állva minden rajthoz álló (gyerekek nevezési díj megfizetése nélkül is) futó után 500 Ft-tal támogatja a kezdeményezést.

Ha nem futsz, de egyetértesz ezzel a fontos kezdeményezéssel, te is csatlakozhatsz az összefogáshoz:

1., Pénzadományoddal támogathatod az akció sikerét, az alábbi számlára történő utalással:

Gyerekreáció Sport- és Közösségfejlesztő Egyesület:

  • K&H Bank Zrt: 10409015-50526785 -82771003 / megjegyzés: Úszásoktatás

2., Adód 1 % nak a felajánlásával a Játék- Mester Közhasznú Alapítvány számára:

  • Játék- Mester „Minden Jónak a forrása” Közhasznú Alapítvány
  • Adószám: 18115738-1-10
  • Törzsszám: 18115738

Szeretettel várunk Benneteket a III. Tisza- tavi Félmaraton és Összefutónapon.

Ha május 15-ig nevezel , a szervezők egy ajándék futópólóval is meglepnek rajtcsomagodban!

Fussunk össze a Tisza-tónál!

Tetszett, amit olvastál? Írj hozzá kommentet!

Rólunk

Az Élményfalu csapata egy kicsi, de mindenre elszánt csapat. Hisszük, hogy értéket tudunk teremteni a magyar emberek, a magyar vidék számára. Szeretnénk egy vonzó turisztikai programcsomagot kínálni.