Tisza-tó

Tisza-tó

Tisza-tó

A Tisza- tó az ország második legnagyobb tava, a természetet és a vidéki életet kedvelők
egyre népszerűbb célpontja. Néhány érdekes információ a Tisza-tóról….

A Tisza- tó jellemzői

Nem csupán a mérete miatt meghatározó ökoturisztikai látnivaló (területének egy része a Hortobágyi Nemzeti Park területe), de tagolt vízfelületeivel, rendkívül változatos állat- és növényvilágával rabul ejti a látogatót. Hatalmas területe (127 km2), a töltéskoronáján vezető, a tavat teljesen körbeölelő, és közúti autóforgalomtól mentes zárt, közel 70 km-es aszfaltos kerékpárút, a kiváló vízminőségű strandjai, többféle vízisport számára lehetőséget biztosító medencéi illetve rendkívüli halbősége olyan pihenőhellyé varázsolják a tavat, ami minden évszakban kellemes kikapcsolódást biztosít az itt üdülő vendégeknek.

Érdekességek

A Tisza-tó a Tisza folyó duzzasztásával jött létre 1972-ben, aminek célja a kiskörei erőmű kiszolgálása illetve árvízvédelmi feladatok ellátása. A víz különlegességét
sokoldalú hasznosítása okozza, mivel nincs még egy olyan tava az országnak, ahol a nyári és a téli vízszint közötti különbség közel 160 cm. Ahol nyáron még vitorlás hajók ringatóznak a vízen, télen vízimadarak lépkednek a néhol teljesen száraz tófenéken.  A Tisza-tó a változások tava, ezer arcát mutatja annak, aki felé fordul. Az erőmű működése befolyásolja az áramlási viszonyokat, ami olyan különleges állapotot eredményez, ahol állhat a folyó és folyhat a tó. A Tisza-tó vízszintjének 1 cm változása 1 millió m 3 víz mozgásával jár. A Tisza-tó töltésén belül nem lehet építkezni, így egy szabad és természetes „örökzöld” világ várja az ide látogatókat.

Megfáradtál az egész napos kalandozásban?

Válogass kedvedre szállásajánlataink közül, és pihenj meg Sarudon!

Rólunk

Az Élményfalu csapata egy kicsi, de mindenre elszánt csapat. Hisszük, hogy értéket tudunk teremteni a magyar emberek, a magyar vidék számára. Szeretnénk egy vonzó turisztikai programcsomagot kínálni.