III. Tisza- tavi Félmaraton, Élményfalu Sarud

Avagy, miért is futunk össze a Tisza- tónál?

A Tisza-tó természetes vidéke egyre több embert vonz magához a környező településekről, országhatáron belülről és túlról. Pihenni vágyókat, természet szeretőket, horgászokat és szerencsére egyre több mozogni, sportolni vágyó látogatót is.

 

A korábban szinte felfedezetlen vízterületre és partjára egyre több sportág vezetői ésversenyszervezői figyelnek fel, egyre több új sportág versenyzői találkoznak a Tisza-tó körül. Hagyományosan a horgászat volt talán az első, aztán vitorlások, motorcsónakosok, sárkányhajósok, úszók, napjainkban kerékpárosok, strandröplabdások, strandkézisek, strandfocisok s legújabban az evezősök, s pár éve már a futók is.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség és az Intersport támogatásával a Tisza-tó első Félmaratonja Sarudról indulhatott, s minden évben visszatérnek a futás és a Tisza-tó szerelmesei a Tisza-tó Gyöngyszemének is tartott településre találkozni, barátkozni, megméretni magukat magukhoz és a többiekhez viszonyítva.

A Tisza-tavi Félmaraton története 2017-ben indult.

Egy szűk, Sarud fejlesztésének lehetőségeit kereső csapat elhatározta, hogy olyan ötletekkel teszi ismerté ezt a kis falut, amelyeknek a lényege a személyesen átélhető élmény, az egyediség, a példamutatás és a cél az, hogy lehetőleg elsők lehessünk az ötlet megvalósításával a Tisza- tó partján.

A Tisza- tavi Összefutónap gondolatát Budapesten fogalmaztuk meg, amikor a fél város le volt zárva az egyik legnagyobb futórendezvény miatt, ahol tízezrek rótták a kilométereket az egészségtelen levegőjű városban, a hevülő aszfaltrengetegben és ezzel megbénították az ország fővárosának életét. Valamikor részt vettünk Triatlonok szervezésében a Margit-szigeten, és több szár egyéb rendezvényt is lebonyolítottunk már az eltelt évtizedek alatt. Persze értjük mi, hogy fontos a mozgás, a tömegsport és a marketing, de ha már egészséges életmód, akkor vajon lehet-e másképp szervezni egy ilyen eseményt?

S így találtunk rá Sarud első saját futórendezvényének az ötletére, hiszen az ország második legnagyobb tavának a partján élő természet, forgalomtól szinte teljesen elzárt terület és friss levegő várja a futókat… S nem volt még előttünk rendszeresen szervezett futórendezvény ezen a vidéken….

A MASZ nagyon örült annak, hogy népszerűsödhet a mozgás az ország ezen vidékén is, s a terveink bemutatása után gyorsan meg is tudtuk állapodni az együttműködés részleteiben. Az I. Tisza-tavi Félmaraton bekerült a MASZ által jegyzett futóversenyek naptárába. Persze értek bennünket is meglepetések, főleg amikor a távokat kellett hivatalosan felmérnünk és hitelesítenünk. Szerintetek digitális műszerrel, vagy netán GPS segítségével történik a távok kijelölése? A futásban tisztelik a hagyományokat, így a táv kijelölése egy hitelesített mérőszalag és egy hitelesített KERÉKPÁR segítségével történik, amit ma Magyarországon csak egyetlen ember végezhet. Sarudon kijelöltük 3 éve a Tisza- tavi Félmaraton és Összefutónap hivatalos távjait, így biztosak lehettek abban, hogy az eredményetek bármely jegyzett verseny eredményeivel összevethető.

Mi is a különlegessége a Tisza-tavi félmaraton környezetének 2019-ben?

A harmadik rendezvényen rajthelyszínt váltunk. Ha már a Tisza-tó töltésén jelöltük ki számotokra a pályát, akkor legyen a rajt és cél is a gáton, hogy egy igazán különleges panorámával készülhessenek rólatok a célfotók.

2019- ben a III. Tisza-tavi Félmaraton és az összefutónap további versenyszámai a Kalandpartól a Tisza-tó egyik legszebb strandjáról indulnak. A verseny pályája aszfalt burkolatú út a Tisza-tó védőgátjának koronáján, melynek egyik oldala mezőgazdasági területek és erdősávok, mások oldala pedig a Tisza-tó hatalmas vízfelülete, nádasokkal gyönyörű panorámával. A terület legmagasabb részén fogtok futni, csodaszép zöld táj vesz, majd benneteket körül, madárcsicsergéssel, csönddel, é sfriss levegővel.

A verseny során nem érintünk lakott települést.

A gátkoronán a távolságok Poroszló és Tiszanána irányában lesznek kijelölve, s furcsa matekkal összerakva, minden távot ezeken a szakaszokon bonyolítunk le.

A verseny részleteit megtaláljátok az alábbi linkre kattintva: www.tiszatavifelmaraton.hu.

Itt azonnal nevezhettek is.

A résztvevők jutalma a futás élményén kívül egy egyedi befutóérem, természetesen a dobogósoknak kupa és Intersport ajándékok. Azonban 2019- ben a szervezők úgy döntöttek, hogy ebben a z Összefutásban több is van, mint egy futóverseny….

Ezentúl minden évben a Tisza-tavi Félmaraton és Összefutónap mindig fel fog karolni ügyeket, kezdeményezéseket, amelyek fontos hatással lehetnek a Tisza-tó vagy Sarud életérre.

2019- ben az ÚSZNI NEM TUDÓ FIATALOK ÚSZÁSOKTATÁSA a küldetés.

Egy a Tisza-tó környéki általános iskolában végzett felmérés szerint, az itt élő 6-14 éves korú gyerekek több, mint 75%-a nem tud úszni, s jelenleg erre a problémára az oktatás szabályozása és tanmedencék hiánya miatt nincs megoldás.

A Sarudon működő és a Futóverseny szervezésében is aktívan részt vevő Gyerekreáció Sport- és Közösségfejlesztő Egyesület azt a célt tűzte, hogy az egyesület megszervezi a sarudi gyerekek úszásoktatás – nem oktatási keretek között – a Kalandparton. Ehhez szakembert és tárgyi eszközöket kell biztosítani. Ennek költségeihez járul 2019-ben minden futó hozzá, hiszen az INTERSPORT e nagyon fontos küldetés mögé állva minden rajthoz álló (gyerekek nevezési díj megfizetése nélkül is) futó után 500 Ft-tal támogatja a kezdeményezést.

Ha nem futsz, de egyetértesz ezzel a fontos kezdeményezéssel, te is csatlakozhatsz az összefogáshoz:

1., Pénzadományoddal támogathatod az akció sikerét, az alábbi számlára történő utalással:

Gyerekreáció Sport- és Közösségfejlesztő Egyesület:

  • K&H Bank Zrt: 10409015-50526785 -82771003 / megjegyzés: Úszásoktatás

2., Adód 1 % nak a felajánlásával a Játék- Mester Közhasznú Alapítvány számára:

  • Játék- Mester „Minden Jónak a forrása” Közhasznú Alapítvány
  • Adószám: 18115738-1-10
  • Törzsszám: 18115738

Szeretettel várunk Benneteket a III. Tisza- tavi Félmaraton és Összefutónapon.

Ha május 15-ig nevezel , a szervezők egy ajándék futópólóval is meglepnek rajtcsomagodban!

Fussunk össze a Tisza-tónál!

Az Élményfalu blog egy gyerekek, családok, természetet és mozgást szerető emberek számára megálmodott falu életét, eseményeit és attrakcióit igyekszik bemutatni az érdeklődőknek. Célja, hogy népszerűsítse a Tisza-tavat, és hozzájáruljon egy hangulatos falu, Sarud felemelkedéséhez.

Kövess bennünket, látogass el hozzánk!
Regisztrálj, hogy az elsők között értesülj újdonságainkról, híreinkről, akcióinkról

Tetszett, amit olvastál? Írj hozzá kommentet!

Rólunk

Az Élményfalu csapata egy kicsi, de mindenre elszánt csapat. Hisszük, hogy értéket tudunk teremteni a magyar emberek, a magyar vidék számára. Szeretnénk egy vonzó turisztikai programcsomagot kínálni.