Kövess minket:

Nyaralóhajók a Sarudi- medencében

Prémium szolgáltatás a Tisza-tavon, aminek vendégei messze viszik magukkal Sarud hírét...

Nyaralóhajózás – a Tisza-tó legegyedibb szolgáltatása 

Bízunk benne, hogy hamarosan sikerül legyőzni a vírust, ami teljes mértékben átalakította az életünket. Akár magánemberként kell értékelnünk az elmúlt 1 évet, akár idegenforgalmi szolgáltatóként, faluépítőként kell levonni a tanulságokat az elmúlt időszakból, egy nehezen megérthető, nehezen kezelhető és számos szokatlan kihívást teremtő élethelyzettel van dolgunk. Ami nem várt problémákat és nem tervezett lehetőségeket okozott számunkra.

A Tisza-tó és Sarud számára a koronavírus soha nem tapasztalt figyelmet és érdeklődést biztosított. Bár nehezen indult a szezon, mindenki kétségekkel tekintett a jövőbe, azonban a korlátozások feloldását követően a Tisza-tó az elmúlt néhány évtized legsikeresebb szezonját tudhatta maga mögött. Bár az időjárás nem volt kegyes a pihenni vágyókhoz, a szabadulás vágya, a természet és a vízpart varázsa, a bezártság vége olyan emberek tízezreit csábította a Tisza-tóra, akik talán életükben nem jártak ezen a vidéken.

Szerencsére (ha ebben a helyzetben szabad  egyáltalán ezt a szót használni) a Tisza-tó fejlesztésének látható eredményei éppen kezdtek beérni a térségben; megújultak a strandok, bezárult a Tisza-tavi Kerékpárút, támogatást kaptak a szálláshely szolgáltatók. Így a hatalmasérdeklődés ellenére is kulturált körülmények és egyre színvonalasabb szolgáltatások várhatták a vendégeket.

A Tisza-tó szolgáltatásainaknak egyik legegyedibb fejlesztése, a Nyaralóhajózás azonban olyan helyzetbe került, amiből az induláskor nem nagyon látszott a kiút. A Covid miatt a külföldi foglalások teljes egészét elvesztette a program, ami 2020 májusában volt hivatott bemutatkozni a közönségének. S aminek a feladata egy teljesen új piaci szegmens bevezetése a Tisza-tavon.

A program, ami példa nélküli fejlesztéseket indukált, s ami talán a legtöbb kérdőjellel jelent meg a térség szolgáltatási palettáján, ami olyan marketing támogatást kapott a térségben, aminek jelentősége talán a tisza-tavi ökocentruméval, vagy a tiszafüredi kerékpáros centrummal volt egy lapon említhető.

 Ebben a bejegyzésben a Nyaralóhajókról írunk. A Tisza- tó kendőzetlenül prémium szolgáltatásáról.

Arról a projectről, aminek hangos ellenzői vészharnagokat kongattak, s aminek megjelenésétől tartott talán egy kicsit mindenki. Köszönhető volt ez annak, hogy korábban szokatlan változásokat kellett életbe léptetni, hogy az üzleti modell működéséhez szükséges szabályozás kellően rugalmas legyen a vezethetőség tekintetében. A program igazolta az elvárásokat, még ebben a lehetetlen helyzetben is megtaláta a saját célközönségét és sikeresen tette be a lábát a Tisza-tóra. Nem várt kihasználtsággal zárva a szezont.

Mi Sarudon nagyon megtisztelve érzetük magunkat, amikor a MAHART vezetői arról tájékoztattak bennünket, hogy Sarud lehet a Nyaralóhajók egyik partfalas kikötőhelye a Tisza-tavon. Hatalmas elismerés egy kis falunak, hogy egy neves  külföldi utazásszervező katalógusába bekerülhet, s kikötőhelye lehet ezeknek a  gyönyörű hajóknak. 

Mi nagyon vártuk a Nyaralóhajók bemutatását, hogy saját magunk is meggyőződhessünk a hajók vezethetőségéről, a felszereltségükről, az "élhetőségükről". Az első találkozás nagyon meggyőző volt. A hatalmas hajó meglepően jól manőverezhető volt, a biztonsági rendszere minden segítséget biztosított a vezető számára s a helykínálata egy kisebb apartmanházéhoz volt hasonlítható. Meglepő volt, hogy szinte hullámzásmentesen képes haladni, s a "veszélyes" sebességről annyit, hogy a fa ladikok 6 Le- s motorokkal hagytak le bennünket.

Mi szeretjük a Nyaralóhajókat Sarudon.

S nem azért, mert részesülnénk a bérlés bevételéből... Új színfoltjai ezek a hajók a Tisza-tónak. A kiállításokon, a kikötőben álló 15 méter hosszú hajók hatalmasnak tűnnek, de a Tisza folyón és a Tisza-tó számukra engedélyezett medencéiben békésen ringatóznak a hullámokon, nem hivalkodók, nem uralkodnak a táj szépsége fölött.  Képesek belesimulni a természetbe, s otthont biztosítani a számukra engedélyezett vízterületeken a rajtuk tartózkodó vendégek számára.

A kijelölt úton. 

A Sarudi- medencében a KalandPart melletti hullámtörőn alakítottuk ki a Nyaralhajók kikötőhelyeit. Akik ismerik a Tisza-tó nádasokkal szegélyezett vízfelületeit tudják, hogy még a gyakorlottaknak is könnyű elvéteni egy- egy kijáratot. S milyen izgalom lehet úgy vezetni egy hajót, hogy valaki még soha nem járt ezen a vidéken. Persze a MAHART minden navigációs eszközzel felszerelte a hajókat és külön aplikációt is fejlesztett az útvonalak tervezéséhez/ követéséhez (amit nem csak a nyaralóhajósok, hanem bárki ingyen letölthet).

(Mi azonban készítettünk két bóját a sarudi bejárathoz és a derzsi átvágás medence felőli kijáratához (persze ezeket az első hónap után tönkre is tették- és nem a nyaralóhajósok...)

 

Próbúton

Mint együttműködő szolgáltató, mi is résztvevői lehettünk a Nyaralóhajók első bemutatkozásának a nyilvánosság előtt immár a Tisza-tavon, a Szabics Kikötőben. Volt valami különleges a nyugalma az egymás mellett álló hajóknak. Érdeklődve léptünk a fedélzetükre és kíváncsian vártuk a motorok indítását. A hatalmas testek méltósággal mozdultak meg, s vették útjukat a Tisza-tó forrása felé, kötelékben. A hajók nagyok, lassúak és külön érdekességük, hogy nem keltenek hullámokat... A hajón alvást és élést nem próbáltuk, de hely az van bennük mindenre.

Bemutatóhajó Sarudon

Arra számítottunk, hogy a COVID miatt elvesztett külföldi vendégeket nem fogja pótolni a hazain érdeklődés, ezért felajánlottuk a MAHART vezetőinek, hogy mi szíevesen fogadun egy bemutató hajót Sarudon, sőt készséggel be is mutatjuk az érdeklődőknek, akár egy- egy próbautrí is fogaunk vendégeket. A szezon elején állhatott nálunk egy 10 személyes hajó, de aztán a vendégek rákaptak a Nyaralóhajókra, s a szezonban nem is volt szabad hajó, ami Sarudon pihenhetett volna.

A vendégek

Nagyon sok vendég hajózott be hozzánk, főleg a gyerekekkel érkezők közül. Voltak olyan napok, amikor a 2 kikötőhelyre 6 nyaralóhajó érkezett. Persze találtunk nekik helyet. S a hozzánk érkező hajósok a program indulása előtti félelmeket alaposan megcáfolták. Lassan, udvariasan közlekedtek, nem vagyánykodtak, nem sietek sehová. Ha elsőre nem sikerül a beparkolás, akkor türelmesen megfordultak és újra kezdték a műveletet. Mindenkinek igyekeztünk segíteni és mindenki nagyon hálás is volt érte. Külön öröm volt számunkra, hogy mindenkinek nagyon tetszett a KalandPart. Volt aki háromszor is visszajött, s volt olyan vendégünk is aki az első napján megérkezett hozzánk és be sem indította a motort a hajó leadásáig, Volt olyan hajó, ahol a COVID helyzetben együtt hajózott - összezárva - a család, és ki sem száltak a hajóból, voltak sokan, akik túráztak, jöttek gyerekekkel és nagymamával apukák, s volt olyan család is akik a barátaikhoz jöttek Nyaralóhajóval Sarudra. S persze jöttek horgászok is, hiszen a MAHART különlegességként horgászási és fürdési lehetőséget is engedélyez vendégei számára a hajókon

Sarud kiemelt célpontja lesz reményeink szerint az idén is a Nyaralóhajóknak. Arra készülünk, hogy még több hozzánk betérő hajó számára biztosíthassunk kikötési lehetőséget és még komplexebb kiszolgálást biztosítsunk a hajók számára. 3 új kikötőhelyet és egy szükségkikötőt szeretnénk építeni a nyárig a hajók számára és feladatunk lenne egy új hullámtörő gát építése is a hajók védelme érdekében. A hajókhoz teljes infrastruktúrát szeretnénk  építeni,  ami azt jelemti, hogy Sarudon nem csak áram és víz felvételére lesz lehetőség, de a szennyvíz kezeléséhez szükséges infrastuktúra is kiépül a S. Port Vízibázison.

Kedves Nyaralóhajósok!

Nálunk szívesen látott vendégek vagytok. 
Szeretettel várunk Benneteket Sarudon akár hosszabb, akár rövidebb időre vezet hozzánk az utatok!

ÉLMÉNYFALU SARUD

A Tisza-tó szeretete nem lehet csupán üzlet. Szenvedély. Szeretet, Személyes elköteleződés. Egy élethosszig tartó küldetés ...