Kövess minket:

Élménykert

A Sulyom bemutatókert

A vidék természetes ízei

Valamikor a falusi emberek saját kertjeikben megtermelték maguknak a család számára szükséges zöldségeket, gyümölcsöket, sőt még akár az állatokat is. 

Amikor Sarudot választottuk otthonunkként, akárcsak sok vidékre költöző városi család mi is azzal kezdtük, hogy elkezdtük megművelni a házunk kertjét (Sarudon szinte senki nem gazdálkodik jelenleg sem a kertekben), és boldogok voltunk, hogy az ágyásokban friss zöldségeket szedhettünk a reggelihez, a gyümölcsfáról friss gyümölcsöket szüretelhettünk az asztalra.
Aztán, ahogy az Élményfalu fejlesztése beszippantott bennünket, már arra sem maradt időnk, hogy lesétáljunk a kertünkbe, nemhogy kapáljunk és gyomláljunk. Sajnos még az ágyásaink is tönkre mentek.

Aztán 2021- ben a Sulyom Tájétterem nyitásakor azonban úgy éreztük, hogy egy SLOW FOOD étteremnek - ami a Tisza-tavi Slow Living mozgalom központja is egyben -,  nem csak fel kell kutatni a térség termelőit, hanem magunknak is példát kell mutatnunk, hiszen  vannak olyan gyerekek a vendégeink között akik már azt sem tudják, milyen egy paradicsom vagy egy málna bokor.

Ez a project lesz az Élménykert program első eleme, a Sulyom Bemutatókert.
Ennek a szellemében az étterem köré nem dísznövényeket telepítettünk, hanem berkenyét, mogyorót, málnát, szedret, mogyorót, csipkebogyót, ribizlit és egrest, az udvarra meggy és almafákat ültettünk és 30 db magaságyásban fogjuk bemutatni azon alapanyagokat, amelyeket az étteremben is asztaltokra teszünk. Megfoghatók, megszagolhatók lesznek a termések, sőt amíg Berecz Ádám konyhájában az ételeitek készülnek, le is pihenhettek a magaságyások között.

Kertészkedés a sarudi házak körül

Arra törekszünk, hogy szakemberekkel együttműködve „visszahonosítsuk” Sarudon a háztáji gazdálkodást, minden arra fogékony régi lakó és új betelepülő számára megtanítsuk, megmutassuk, hogyan lehet akár vegyszerek nélkül saját magunk számára megtermeli a szükséges zöldségeket, gyümölcsöket. Hiszen a magunk által termelt és frissen szedett termésnek mindig más az íze.

Tematikus bemutatókertek

Példát szeretnénk állítani a környékbeliek elé, hogy megmutassuk meg lehet élni a háztáji gazdáságból is, vegyszerek nélkül, kétkezi munkával.  Mi magunk is hozzá szeretnénk járulni, hogy egyre többen kedvet kapjanak a nagy sarudi kertek megműveléséhez. Célunk, hogy a faluban található PIhenőPortáink kertjeiből tematikus bemutatókerteket építünk, közben mi magunk is megtanulunk gazdálkodni és ezt a tudást bemutató programok keretében igyekszünk átadni az érdeklődőknek.
Már most is várjuk olyan közössége jelentkezését, akik közösségi kerteket, termelői csoportokat szeretnének létrehozni. Igyekszünk nekik területet szerezni, hogy megvalósíthassák terveiket.
Ha minden jól megy, bízunk abban, hogy egyre többen egyre több helyben termelt élelmiszert állítunk elő, amit a Sarudra látogató vendégeknek helyi termékként értékesítünk.

A Sulyom bemutatókert 2022 május közepétől már várja látogatóit, a további terveink, képzéseink időpontjáról folyamatosan beszámolunk.

ÉLMÉNYFALU SARUD

A Tisza-tó szeretete nem lehet csupán üzlet. Szenvedély. Szeretet, Személyes elköteleződés. Egy élethosszig tartó küldetés ...