Kövess minket:

Apraja Farmja Parasztudvar

Tisza-tavi MiniZoo

az Élményfalu Sarud - a Tisza-tó Pihenőfalujának legállatibb szabadidős programja

Az Apraja Farmja Parasztudvar kialakításával az a célunk, hogy megőrizzük és bemutassuk a Sarudon élőknek, hozzánk látogatóknak a vidéki élet értékeit.

Az Apraja Farmja Parasztudvar – a Tisza-tavi MiniZoo számunkra egy küldetés, aminek a célja, hogy elérhető közelségbe hozzuk a mindennapokhoz az állatokat. Nem állatkertet akarunk létrehozni, hanem egy olyan mini farmot, ahol együtt élünk az állatokkal, ahol igyekszünk

Az emberek évezredek óta élnek együtt olyan állatokkal, melyeket háziasítottak, közülük egyes fajok haszonállatként mások háziállatként lettek az ember társai. A vidéki élethez így hozzátartozik az állatok tartása, tenyésztése is, hogy segítséget, táplálékot és élményeket nyújtsanak számunkra.

Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, 
lelkünk egy része mélyen alszik. ( Anatole France )

Előzmények:

A Tisza-tavi MiniZOO 2016- ban Gyöngy András ötlete alapján jött létre Sarudon, mint a térség egyetlen kisállatkertje. Népszerűsége mind a gyerekek, mind a szülők körében egyre növekedett, de az elmúlt évek válságai megpecsételték annak sorsát, s kénytelenek voltak 2022-ben befejezni az állatokkal, állatokért végzett munkájukat.

A jelen:

A bezárást követően szinte azonnal elkezdődtek a tárgyalások Sarud egyik büszkeségének megmentéséért. Az Élményfalu Sarud tulajdonosai így döntöttek, hogy igyekeznek megőrizni az állatokat és életre kelteni/ folytatni a MiniZOO szellemiségét.

2022-ben elkezdődött a tervezés, hogy hol találhatunk méltó és fenntartható helyet a megmaradt állatoknak, ami jól megközelíthető, megfelelő körülményeket és élményeket biztosít a látogatóknak és a falu színvonalas bemutatását is szolgálja.

Apraja Farmja Parasztudvar

A bekövetkező változásokat egy új névvel is igyekszünk kifejezni így egy kicsit átpozícionáltuk a MiniZOO nevét is. Az új hely, az új környezet és az állatállomány változása, valamint az Élményfalu Sarud gyerekcentrikussága miatt az új hely a falu közepén az

APRAJA FARMJA PARASZTUDVAR – a Tisza-tavi MiniZOO nevet viseli a jövőben.

Az Apraja Farmja Parasztudvar koncepciója abban is új, hogy nem egy önálló látnivalóként várja a látogatókat, hanem egy komplex faluközpontot alkotó projectcsoport részeként.

Varsa Élményporta – az Élményfalu új faluközpontja, tele látnivalóval.

A Varsa Élményporta a falu központi épületében került kialakításra.

Az épület ad otthont a Tisza-tavi Horgászmúzeumnak, az ApróPolisz Sarudnak – az ország második Playmobil Játszóházának, a Varsa Kávézónak és az Élményfalu központi recepciójának, és a VarsART művészeti galériának.

A Varsa Élményporta udvara a falusi élet értékeinek bemutatásának színtere, ahol helyet kapott az APRAJA FARMJA Parasztudvar, amit az alábbiakban részletesebben is bemutatunk. Az APRAJA FARMJÁN kívül itt található a HuculUdvar Lovasközpont, valamit egy kisebb bemutatókert is.

Őshonos és különleges állatok Sarudon

Az Apraja Farmja Parasztudvar – a Tisza-tavi MiniZOO küldetését és állatparkját a vidéki élet hagyományaihoz igyekszünk illeszteni. A magyar falvak háziállatait (vagy azok családjába tartozó – kisebb, kedvesebb fajokat) szeretnénk úgy bemutatni, mintha a saját tanyánkra hívnánk vendégségbe benneteket.

 
Bemutatjuk Nektek az Élményfalu Parasztudvarát, ahol nyugalomban és szeretetben élnek állataink a számukra 2023-ban épített új élőhelyükön, ahol igyekszünk őket bemutatni nektek. 4 és 2 lábú barátaink, az Élményfalu Parasztudvar lakói szeretettel várnak benneteket!

Ne hidd, hogy gyöngédség és önzés késztet az állatokat szeretni. Testvéreink ők, s ugyanabban a műhelyben készültek, mint az ember, s értelmük is van, néha bonyolultabb és finomabb, mint a legtöbb embernek. Mások nevezzék gyöngeségnek az állatszeretetet, gúnyoljanak ezért - te sétálj csak kutyáddal. Jó társaságban maradsz; s Isten tudja ezt. ( Márai Sándor )

Emlősök:
Ló, Szamár, Póni, Láma, Alpaka, Bárány, Kecske, Nyúl, Lógóhasú sertés, Tengeri malac, (kutya, macska)

Madarak:
Emu, Páva, Ayam Cemani(Fekete tyúk), fürj, galamb

Az APRAJA FARMJA PARASZTUDVAR - a Tisza-tavi MiniZOO, egy személyesen átélhető emberközeli élmény, egy érzékenyítő program. Célunk megismertetni kicsiket és nagyokat az állatok színes világával, hangsúlyt fektetve a környezeti nevelésre és a természetvédelem fontosságára. 

Az állatok közelségével, érintésével, simogatásával személyes élménnyé válik a nálunk tett látogatás, ami gyökeresen más hatásokat ígér, mint a virtuális világ. A Parasztudvar lakói élőlények.
Akik képesek szeretettel megtölteni minden ember szívét.

A bemutató területen egyes állataink akár szabadon is járhatnak a látogatók között, néhányan saját otthont kaptak a Varsa Élményporta udvarán, s a kisállatsimogatóban pedig játszótársaid lesznek az Apraja Farmja legbékésebb lakói.

Kérjük ne feledd!

Az Apraja Farmja Parasztudvar az állataink otthona.

Itt ők választanak maguknak barátokat.
Ha békésen odamennek hozzád, akkor lassan, óvatosan megsimogathatod őket (soha ne kerülj az állatok háta mögé!). De mindig légy óvatos!

Az állataink megijedhetnek s félelmükben megcsíphetnek, megharaphatnak vagy megrúghatnak.  Fontos! Ne kergesd, ne háborgasd, ne zavard meg őket. Engedd, hogy ők jöjjenek oda hozzád, s fogadd el azt is, ha ez nem történik meg.

Az Apraja Farmja Parasztudvar adatai

Cím: 3386, Sarud, Kossuth út 84.

Nyitva tartási idő: május 1- szeptember 1-ig: 09:00- 18:00

Egyéb időszakokban kizárólag előzetes bejelentkezés alapján – 5 fő fölött

 • Belépő: 2.500 Ft/ fő
 • Csoport kedvezmény: 20 fő fölött (2.000 Ft/ fő)
 • Szezon bérlet / csak sarudi ingatlan tulajdonosoknak/: 20.000 Ft/ fő
 • Csoportvezetés: 10.000 Ft/ csoport
 • Kombinált Apraja Farmja+ Tisza-tavi Horgászmúzeum belépő: 3.000 Ft
 • Kombinált Apraja Farmja+ Tisza-tavi Horgászmúzeum csoport kedvezmény: 20 fő fölött (2.500 Ft/ fő)
 • Zoo csemege: 600 Ft/ pohár

Kiegészítő vidéki gasztronómiai programok:

 • Kürtös kalács sütés: 2.500 Ft/ fő (10 fő fölött előzetes bejelentkezés esetén)
 • Héjában sült burgonya sütés (mininum 10 fő) /fő :1.500 Ft (10 fő fölött előzetes bejelentkezés esetén)
 • Lovas kocsikázás (mininum 6 fő) /óra: 40.000 Ft / óra

Kapcsolódó szolgáltatások:

 • Kerékpár bérlés               
 • Vízi sporteszköz bérlés
 • Tisza- tavi mászóbázis
 • KalandPart Élménystrand
 • Aquaglide Vízijátszótér
 • TrambulinPart Sarud
 • Apraja Partja Játszóerdő + PedálPark
 • Csapatépítő CsataTér

Szállások:

 • HuculUdvar Apartmanok (Lovas szállások)
 • Pihenőporták (Parasztházak)
 • Csapatbázis (közösségi szállások)
 • Matula Bázis (Ifjúsági Tábor/ kemping)
 • Kalandpart Vízparti Mobilházak

Szeretettel várjuk látogatásodat! 
Apraja Farmja Parasztudvar – a Tisza-tavi MiniZoo

Az Élményfalu Sarud legállatibb szabadidős programja!

Apraja Farmja Parasztudvar képekben

ÉLMÉNYFALU SARUD

A Tisza-tó szeretete nem lehet csupán üzlet. Szenvedély. Szeretet, Személyes elköteleződés. Egy élethosszig tartó küldetés ...