Kövess minket:

Tisza-tavi mini Zoo

Az Élményfalu Bejárható Parasztudvara

A Tisza-tavi MiniZOO egy különleges küldetés

Célja az Élményfalu Slow Living látásmódjának és fejlesztésének megfelelően a vidéki értékek megőrzése és bemutatása. Az emberek évezredek óta élnek együtt olyan állatokkal, melyeket háziasítottak, közülük egyes fajok haszonállatként mások háziállatként lettek az ember társai. A vidéki élethez így hozzátartozik az állatok tartása, tenyésztése is, hogy segítséget, táplálékot és élményeket nyújtsanak számunkra.

Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, 
lelkünk egy része mélyen alszik. ( Anatole France )

A Tisza-tavi MiniZOO 2016- ban Gyöngy András ötlete alapján jött létre Sarudon, mint a térség egyetlen kisállatkertje. Népszerűsége mind a gyerekek, mind a szülők körében egyre növekszik, a település egyik 4 évszakos természetközeli programja. 

A MiniZOO fejlődése azonban 2022-re meghaladta egy családi vállalkozás kereteit, ezért a project működtetését átvette az Élményfalu, azzal a céllal, hogy az állatokhoz kötődő élményeket integrálja a lovakhoz kötődő saját fejlesztéseibe (HuculUdvar), illetve a vidéki élet értékeit bemutató és Sarud jövőjének szánt gyerekközpontú SLOW LIVING PIHENŐFALU koncepciójába.

MiniZOO a Tisza-tavi kerékpárút mellett

A MiniZOO 2022-től még elérhetőbbé válik a Tisza-tó partján pihenő, vagy ott kerékpározó látogatók számára, hiszen május közepétől a KalandPart részeként nyitja meg kapuját, a Tisza-tavi kerékpárút mellett.

Őshonos állatok Sarudon

A MiniZOO küldetését és állatparkját a vidéki élet hagyományaihoz igyekszünk illeszteni. A magyar falvak háziállatait (vagy azok családjába tartozó – kisebb, kedvesebb fajokat) szeretnénk úgy bemutatni, mintha a saját tanyánkra hívnánk vendégségbe benneteket. 
Bemutatjuk Nektek az Élményfalu Parasztudvarát, ahol nyugalomban és szeretetben élnek állataink és szívesen bemutatkoznak nektek. Az erdő árnyat és védelmet nyújtó fái alatt a háziállataink és látogatók is jól fogják érezni magukat.

4 és 2 lábú barátaink, az Élményfalu Parasztudvar lakói:

Ne hidd, hogy gyöngédség és önzés késztet az állatokat szeretni. Testvéreink ők, s ugyanabban a műhelyben készültek, mint az ember, s értelmük is van, néha bonyolultabb és finomabb, mint a legtöbb embernek. Mások nevezzék gyöngeségnek az állatszeretetet, gúnyoljanak ezért - te sétálj csak kutyáddal. Jó társaságban maradsz; s Isten tudja ezt. ( Márai Sándor )
Emlősök:
Ló, Szamár, Póni, Láma, Alpaka, Bárány, Kecske, Nyúl, Tengeri malac, Hörcsög
Madarak:
EMU, Páva, Pulyka, Gyöngytyúk, magyar Tyúkfajták, Galamb, Papagáj
A Tisza-tavi MiniZOO, egy személyesen átélhető emberközeli élmény, egy érzékenyítő program.
Célunk megismertetni kicsiket és nagyokat az állatok színes világával, hangsúlyt fektetve a környezeti nevelésre és a természetvédelem fontosságára. 

Az állatok közelségével, érintésével, simogatásával személyes élménnyé válik a nálunk tett látogatás, ami gyökeresen más hatásokat ígér, mint a virtuális világ. A Parasztudvar lakói élőlények.
Akik képesek szeretettel megtölteni minden ember szívét.

A bemutató területen egyes állataink szabadon járnak a látogatók között, néhányan saját otthont kaptak a Tisza-tó partján, s a kisállatsimogatóban pedig játszótársaid lesznek a MiniZOO legbékésebb lakói.

Kérjük ne feledd!

A MiniZOO a parasztudvar lakóinak otthona. Itt ők választanak maguknak barátokat.
Ha békésen odamennek hozzád, akkor lassan, óvatosan megsimogathatod őket(soha ne kerülj az állatok háta mögé!). De mindig légy óvatos, az állataink megijedhetnek s félelmükben megcsíphetnek, megharaphatnak vagy megrúghatnak.  Fontos! Ne kergesd, ne háborgasd, ne zavard meg az állatokat. Engedd, hogy ők jöjjenek oda hozzád!

Tisza-tavi MiniZoo – Légy részese egy állati kalandnak!


A nyitás részletei hamarosan!

ÉLMÉNYFALU SARUD

A Tisza-tó szeretete nem lehet csupán üzlet. Szenvedély. Szeretet, Személyes elköteleződés. Egy élethosszig tartó küldetés ...