fbpx

Látnivalók Sarud közelében

Bár büszkék vagyunk Sarud fejlődésére, de mi magunk is hiszünk abban, hogy a Tisza-tó nem az egyes települések önálló sikertörténete. A régió sikere, a Tisza-tó márka értéke attrakcióinak, infrastruktúrájának tudatos, tervszerű fejlesztése és szolgáltatók együttműködése. Mi minden vendégünknek a figyelmébe ajánljuk a Tisza-tó többi településének az attrakcióit, szolgáltatóit, vállalkozóit, mert ezáltal még élménydúsabbá, érdekesebbé és emlékezetesebbé válnak a nálunk töltött napok is.
Image
Image

Tisza-tavi Ökocentrum

A 2012-ben megnyitott élmény és látogatóközpont a Tisza-tó élővilágát mutatja be a látogatók számára, beltéri és szabadtéri programokkal, látnivalókkal várja látogatóit. Fő attrakciója a mintegy 1 millió liter össztérfogatú édesvizű akvárium, ami Európa legnagyobb édesvízi bemutatótere.

Tisza-tavi vízi sétány

A Tisza-tavi élővilág bemutatásának egyik legnépszerűbb pontja a 2006-ban megnyitott, Poroszlón található Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény, mely a Világörökség részévé választott Hortobágyi Nemzeti Park területén található. Ez a különleges pallókra, kilátókra épülő látványosság csak a víz felől közelíthető meg.

Image
Image

Tiszavirág Ártéri sétaút és Pákász tanösvény

A Tiszavirág ártéri sétaút és Pákász tanösvény a Tiszafüred-Tiszaörvény területéről közelíthető meg legegyszerűbben, de a víz felől is elérhető. A területen betekintést nyerhetünk a Tisza-tó élővilágába, az itt élő emberek életébe, hagyományaiba, mesterségébe. Bemutatásra kerül a vesszőfonás mellett a teknőkészítés és a kubikosok élete is.

Óhalászi - Holt - Tisza

Az Óhalászi- sziget Tiszahalász településről kapta a nevét. 1876 március 24.-én hatalmas árvíz pusztított e területen ami  23 települést öntötte el, 1206 házat mosva el a föld színéről. 1877- ben megszületett a határozat a falu 1879- ig tartó kitelepítéséről.  1902- ben alapítottál meg az új települést, Újlőrinfalvát. A régi település helyét ma már csak egy kereszt jelzi. Óhalászi-Holt- Tisza fokozottan védett természetvédelmi terület. Csak kézi erővel vagy elektromos hajtással fedezhetjük fel titkait. A patkó alakú holtág a Fűzfás – morotva felőle egy keskeny csatornán keresztül közelíthető meg. A holtág víze eltér a tó vízétől, sötétbarna színű, kristálytiszta, amit tündérrózsa mezők tesznek még varázslatosabbá. A holtágban sok tuskó található, melyeken sok madár neveli fókáit. A környező fákon kormoránok költenek, a területen rétisas is költ…
Image
Image

Tisza-tavi Madárrezervátum

A Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Park negyedik bemutató területe, 1999 óta az UNESCO  Világörökség része, melynek szigorúan védett része a Tiszavalki- medencében található Tisza-tavi Madárrezervátum, amely vezető kíséretében látogatható. 
Itt található hazánk legszínesebb madárvilága, megleshetjük a szürke gémet, a bakcsót, az üstökös gémet, a kiskócsagot, a kanalas gémet, a nagykócsagot, a csodálatos jégmadarat, vagy a halászok, horgászok ellenségét a kormoránt, vagy más nevén a kárókatonát.

Füzes Sajtműhely

Sarud környékén nem csak a természet és az épített környezet érdemel figyelmet, ezért ajánljuk szeretettel figyelmetekbe a Füzes Sajtműhelyt Poroszlón, mert tulajdonosai olyan szeretettel fogadnak és olyan tejtermékeket készítenek, melyek nélkül szegényebb lenne a Tisza-tó.

Image
Image

Rétesház Poroszló

Ha az utad Poroszlón át vezet, a legélesebb kanyarok között is érdemes megállnod (ha nem erre vezet az utad, érdemes erre kerülnöd). Timi réteseinél, betyárbatyujánál lekvárjainál és szörpjeinél nem nagyon találsz finomabbat felénk.

HelloHal

Kedves Barátunk, Szabolcs halfalatozójánál mindenképp állj meg, ha el szeretnél felejteni mindent, amit eddig az édesvízi halakból készíthető ételekről hallottál. A HelloHal egy halforradalmi vendéglátó egység, aminek küldetése a vendégek elkápráztatása, és jóllakatása, s a halfogyasztás népszerűsítése.

Image
Image

Kiskörei vízlépcső

A vízlépcső három egybeépített főlétesítménye: a duzzasztómű, a vízi erőmű és a hajózsilip. A hajózsilip 12 méter*85 méteres méretével 1350 tonnás hajók zsilipelésére alkalmas. A vízerőmű előzetes egyeztetéssel látogatható.

Kiskörei hallépcső

Az ország egyetlen hallépcsője is a Tisza-tónál található, Kiskörén. A hallépcső létrehozásának célja, hogy a vízi erőmű által “kettévágott” Tisza folyó al- és felvize között biztosítsák a halak szabad mozgását. Betekintve a hallépcső üvegablakán láthatjuk a vízben vidáman fickándozó halakat.

Image
Image

Tiszaigari Arborétum

A Tiszaigari Arborétum Tisza- tó közelében található, története 1867-ig vezethető vissza, amikor Széky Péter sétakert építésbe kezdett. Az akkor két hektáros terület 1958-ig lépésenként 20 hektárosra bővítették az év mindennapján látogatható.

Erdőtelki Arborétum

Az Erdőtelki Arborétum története 1715-ig vezethető vissza. 1913-tól Dr. Kovács József kezdte el a kastélykert átalakítását, miközben elismert botanikussá képezte magát. A parknak rendkívül gazdag a növényvilága, területén 1200-nál is több fa, cserje és évelő növény mutatja be a különböző flóraterületek jellemző növényzetét.

Image
Image

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország legelső és legnagyobb területű nemzeti parkja 1973- ban alakult meg. 1999-ben a Hortobágyi Nemzeti Park területe felkerült a Világörökség listára. A Tisza-tó területből 7,000 ha is a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik.

Egri Borvidék

A Sulyom Étteremben és Sarudi Töltés Fröccsteraszon mindig találsz egy-két üveggel a legnevesebb egri borászok termékeiből. Igény esetén készséggel szervezünk borospince látogatásokat egri borász barátainknál, de arra is van lehetőséged, hogy Sarudon tartsunk nektek boresteket és borkóstolókat.

Image