Kövess minket:

DINING GUIDE: A Tisza-tó turizmusa hálás lehet nekik: a Sulyom Tájétterembe előzetes foglalás nélkül ne érkezzünk!

DINING GUIDE: A Tisza-tó turizmusa hálás lehet nekik: a Sulyom Tájétterembe előzetes foglalás nélkül ne érkezzünk!

Olvassátok szeretettel a DINING GUIDE Sulyom étteremről írt cikkjét:

Sulyom. Ha a nevét nem is ismeri mindenki, a látványát igen. A vízen úszó levélrózsák a Tiszától elválaszthatatlanok, a hínárszerű növény gyökerei az iszapban kapaszkodnak meg. A sulyom ihlette minta már a róla elnevezett étterem kerítésén is szép rendben ismétlődik, a fakerítésen belül pedig a Tisza-táj egyik legjobb éttermét találjuk. Gyerekkel, kutyával, biciklivel is érkezhetünk – az idei év egyik legizgalmasabb vidéki nyitása!

Sokan refelexszerűen rávágnák, hogy Magyarország második legnagyobb tava a Balaton után a Velencei-tó, pedig az Alföld északi részére kell utaznunk ezért az élményért. Tény, hogy nem a természet, hanem az ember alkotta ezt a tavunkat, egészen 23 évvel ezelőttig Kiskörei víztározónak is kellett nevezni, csak a rendszerváltás előtti években kapott szebb nevet: Tisza-tó.

Habár a tó mesterségesen felduzzasztott, látványa helyenként szinte vadregényes, felülete nem egységes, szigetekkel, félszigetekkel, nádasokkal szabdalt. 127 négyzetkilométernyi vizet kerül meg az egyre többek által felfedezett, tó körüli bicikliút, és a környék jóval több izgalmat rejt, mint elsőre gondolnánk. Önmagában a Kiskörei Vízlépcső, az ország legnagyobb, 1973-ban épült vízerőműve is megkapó látvány, a 2014-ben átadott Kiskörei hallépcső pedig Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosójának számít: ennek létrehozásával egész évben lehetőséget nyújtanak a halaknak a szabad mozgásra a tó és a folyószakaszok között.

A több ezer négyzetméteren elterülő Tiszai Ökocentrumban egész Európa legnagyobb édesvízi akváriumát csodálhatjuk meg testközelből, és közelítve helyszínünkhoz, Sarudhoz pedig a KalandPart kínál több mint tízféle mozgásformát a buborékfocitól a Tisza-tavi evezésig vagy vitorlázásig.

Tisza-tó gasztró

Ha Tisza-tó, akkor sokáig a HelloHal juthatott eszünkbe. A Tiszafüred-tiszaörvényi HelloHal "Halfalatozó" immár közel tíz éve szentelte magát az édesvízi halaknak, és olyan slágerételeket honosított meg a tó keleti partján, mint a harcsagyros, a süllő fish&chips, pontyropogós és halkolbász. A street foodra specializálódott, inkább büfé-étkezde jellegű HelloHalat vétek kihagyni a környéken, de már ugyancsak váratott magára egy olyan kortárs étterem a tó körül, amely kilép a vidéki vendéglátás komfortzónájából. A Sulyom Tájéttermet a tó nyugati oldalán találjuk, a Poroszlói Kis-Tisza öblének partján, Sarudon. Az étterem szándéka és küldetése szerint stílusteremtő, becsületes nevén Sulyom Tájétterem – a Tisza-tó új Ételstílusa. 

Image

Almás pite pohárdesszert fahéjas almaraguval, crumble-lel / Fotó: Sulyom Tájétterem

Image

Kisüzemi sör szortiment / Fotó: Sulyom Tájétterem

Image

Óhalászi vadkacsaraguleves szarvasgombás burgonyagombócca és hortobágyi palacsinta szürkeharcsából / Fotó: Sulyom Tájétterem

Image

Bolognai spagetti poroszlói sajttal / Fotó: Sulyom Tájétterem

Bemutatkozásuk bizalmat ébresztő: "bisztró jellegű vendéglátóegységünkben szűk étlapot állítottunk össze annak érdekében, hogy minden egyes fogás elkészítéséhez a lehető legtöbb friss, helyi alapanyagot használhassuk fel." Kis romantikus mozzanat, hogy a 2018-ban feladott séfálláshirdetésre elsőként jelentkező ember az a Berecz Ádám volt, aki a végül 2021 tavaszán megnyitott Sulyom Étterem konyhafőnöke is lett.

Az étlapon nincsenek túlreprezentálva az édesvízi halak – míg a fent említett HelloHalban missziószerűen készül minden fogás édesvízi halból vagy a szintén sarudi Keszegeszegető Halsütő is hazabeszél –, addig a Sulyom jóval inkább a hagyományos vendéglői és éttermi vonulatot képviseli – gourmet kikacsintásokkal. Nincs könnyű helyzetben az a vendéglátó, aki valóban a környék termelőitől igyekszik állandó minőségű terményeket-termékeket beszerezni, ez egyelőre teljes mértékben gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Becsülendő azonban a "séf kamrájából" megpakolt Sulyom tál minden eleme, a környéken egész fantasztikusan készített szarvaskolbász, a füstölt mangalicasonka vagy a Füzes Sajtműhely válogatása, ahogyan a vadkacsa többszöri felbukkanása is az étlapon.

Vétek kihagyni a nagy magyar éttermi klasszikus, a hortobágyi húsos palacsinta tejfölös csirkepaprikás helyett füstölt szürkeharcsából újraalkotott verzióját, ahogyan az Óhalászi vadkacsaraguleves szarvasgombás-burgonyagombóccal is bőven túlmutat a megszokott alföldi vendéglők stílusán.

Itt kell megjegyeznünk, hogy bár ma már egy tisza-tavi műanyagszékes-asztalos büfébe sem állíthatunk be éhesen egy szál ezressel a zsebünkben, a Sulyom Tájétterem vendéglátását a maga kategóriájában barátságos árakon élvezhetjük. Nehezen elképzelhető Budapesten vagy a Balatonon, hogy Boeuf Bourguignont, avagy – itt hagymás dödöllével kínált – lassan főtt vörösboros marhapofapörköltet 3790 forintért vesztegessenek, ahogyan a tisztességgel megpakolt kakasleves a vele főtt kakashússal, zöldségekkel és házilag gyúrt gyufatésztával 1290 forintért több mint vonzó ajánlat, ár-érték arányban kiemelkedő.

Nem csak a kedvező árak csábítják a családokat, hanem a játszórész is, amire a gyereklelkű felnőtt is vágyakozva néz, telis-teli társasokkal, táblás, stratégiai, logikai és kártyajátékokkal. Az étlap gyerekmenüje mellett "játéklap" is kínálkozik a játéklehetőségek és az egyes játékok menetidejének feltüntetésével.

Ottjártunkkor minden kedvessége és tettrekészsége mellett kissé úszott a pálya, és a felszolgálók igyekezetükben is bakiztak, de annyira sok volt a jó pont mindemellett, hogy biztosan nem ez jut eszünkbe a Sulyomra visszagondolva. Jövünk még, Önök is jöjjenek (még)!

Közönségkedvenc ételek: Hortobágyi palacsinta füstölt szürkeharcsából snidlinges palacsintában tejfölhabbal; Tisza-tavi halászlé szürkeharcsából, Sulyom-csokoládé brownie szezonális bogyós gyümölcsökkel

Árak: előételek-levesek 1090-3090 Ft, főételek 3090-7890 Ft, desszertek 1390-2090 Ft

Sulyom Tájétterem

Cím: Tisza-tó, Sarud, Kossuth út 2.
Nyitvartás: Sze-V 12:00-20:00 (H-K zárva)
Az étterem weboldalaFacebook-oldala és Instagramja "

Forrás: https://diningguide.hu/a-tisza-to-turizmusa-halas-lehet-nekik-a-sulyom-tajetterembe-elozetes-foglalas-nelkul-ne-erkezzunk/

ÉLMÉNYFALU SARUD

A Tisza-tó szeretete nem lehet csupán üzlet. Szenvedély. Szeretet, Személyes elköteleződés. Egy élethosszig tartó küldetés ...