Kövess minket:

Horgászmúzeum

Az ország első horgászmúzeuma

Tisza-tavi Horgászmúzeum, Sarud

A magyar horgászok számára újra nyitva áll a Tisza-tó partján egy olyan különleges gyűjtemény megtekintésének a lehetősége, aminek története Balatonalmádiból indult és most Sarudon folytatódik.

A magyar horgász társadalomnak eddig nem volt olyan zarándokhelye, ahol a több, mint 500,000 horgász megismerkedhetett volna a horgászat múltjával, eszközeivel, hagyományaival, felidézhette volna egykori emlékeit. 

A Tisza- tavi Horgászmúzeum szervesen illeszkedik a Tisza-tó attrakciói közé, hiszen a horgászok kedvenc időtöltésük mellett a Tisza-tavi Ökocentrumban megismerhetik a HALAK életét, Sarudon pedig megismerhetik a horgászmódszerek, horgászeszközök fejlődését.

A Tisza-tavi Horgászmúzeum

Amikor a Vízimúzeum bezárásának híre nyilvánosságra került, az Élményfalu vezetői azonnal felvették a kapcsolatot Gönczi Gyuri bácsival, és napokon belül személyesen is elutaztak a gyűjtőhöz. Az első találkozáson kiderült, hogy Gyuri bácsi 13 évig Sarudon horgászott, s nagy örömmel fogadta Kücsön Gyula ötletét, hogy ha a Balaton partján nincs helye egy ilyen egyedi gyűjteménynek, akkor annak a Tisza-tó, az ország egyi legnépszerűbb horgászvizének és második legnagyobb tavának partján kell helyet találni, lehetőleg Sarudon. Ezt követően a gyűjtemény Hatvanba be nem mutatott része átköltözött Sarudra.
Itt 2016- ban nyitotta meg kapuit egy teljesen újjáépített parasztházban a Tisza-tavi Horgászmúzeum, amit azonban itt sem tudtunk fenntartani. 2018- ban be kellett zárnunk. Azt láttuk, hogy önállóan nem működtethető a múzeum, ezért egy komplex szabadidő központ részeként szerettük volna gazdaságilag is fenntarthatóvá tenni a gyűjtemény bemutatását. 

2022-ben a Varsa ÉlményPorta, Sarud központi rendezvényterének részeként nyithatjuk meg újra a látogatók számára a Tisza-tavi Horgászmúzeumot.

Szeretettel várjuk látogatásukat.


Tisza-tavi Horgászmúzeum
3386 Sarud, Kossuth út 84.

Nyitás időpontja: 2022. nyara

Az ország első Horgászmúzeumának története

A Tisza-tavi Horgászmúzeum Balatonalmádiban kezdődött, ahol egy szenvedélyes horgász (és horgászbolt tulajdonos), Gönczi György elkezdte gyűjteni a régi horgászeszközöket. A gyűjteményből jött létre az ország első Vízimúzeuma, ami 2006- tól fogadta a látogatókat. Aztán 2015-ben a gyűjtemény feleslegessé vált a Pannónia Kulturális Központ számára, és a gyűjtő kétségbeesetten kezdett el megoldást keresni arra, hogy az évtizedek alatt összegyűjtött emlékek ne váljanak az enyészet martalékává. A Vízimúzeum gyűjteménye – amit mi az első Horgászmúzeumának tekintünk, így két helyre került:
egy része Hatvani Vadászati Múzeumba
és Sarudra…

A gyűjtemény

A hagyományt és Horgászmúzeum küldetését és nevét Gönczi Gyuri bácsi gyűjteménye adja. 
A múzeum létrehozásának hírére, sok horgász hagyatékot és horgászok által felajánlott családi emléket kaptunk. Hatalmas segítséget jelent a mai napig Juhász Attila barátsága, aki magángyűjteményének jelentős részét felajánlotta a Horgászmúzeum számára.

S persze folyamatosan figyeljük a horgász börzéket, a régiség vásárokat a hazai és nemzetközi aukciós oldalakat. Sokat segítenek a RETRO horgászeszközök szerelmesei és az antik tárgyak gyűjtői (néha még a Tisza- tavi kukások is).
A Tisza-tavi Horgászmúzeum egy életmód gyűjtemény.
A Horgászmúzeumban a horgászbotokon, orsókon és kapcsolódó eszközökön kívül, halas használati tárgyak is bemutatásra kerülnek. S természetesen néhány régi csónakmotor is színesíti a kiállítást.

Az új múzeumban a gyerekeket várja egy mini orsóbontó, egy halászháló kötő sarok és néhány öreg iskolapad is, ahol eladásokat is tartunk a vendégek számára.
A Horgászmúzeum megnyitásával egy olyan zarándokhelyet kívántuk létrehozni a magyar és külföldi horgászok számára, ahol be tudjuk mutatni a horgászmódszereket, a horgászeszközök fejlődését, a horgászathoz kapcsolható tárgyakat és természetesen néhány trófeát is.
A múzeumban igyekszünk összegyűjteni a magyar horgászcikk gyártók első termékeit és felhívva a figyelmet a sportszerű horgászatra külön bemutatjuk a tiltott horgászeszközöket is. A Tisza-tavi Horgászmúzeumban kerül bemutatásra az egyik legnépszerűbb hazai csaligyártónak, Cservenák Péternek emléket állító CHERVY gyűjtemény, ami a család ajándéka a múzeum számára.

ÉLMÉNYFALU SARUD

A Tisza-tó szeretete nem lehet csupán üzlet. Szenvedély. Szeretet, Személyes elköteleződés. Egy élethosszig tartó küldetés ...