Kövess minket:

Berecz Ádám túrógombóca a legjobb 20 között

Berecz Ádám túrógombóca a legjobb 20 között - 2022.03.10.

 Tél köszöntött a Tisza-tóra. Befagyott a tó vize.

A jégen gyerekek korcsolyáznak, míg szüleik vigyázó szemekkel követik őket csúszkálva a jégen. Rég volt ilyen szerencsénk, amikor elég vastagra tudott hízni a jég, a havazás messze elkerül bennünket és tükörsima jégpáncélon semmi nem gátolja meg a csúszkálást (lassan talán a lékhorgászok is előkerülnek...).

A falu téli álmot alszik. Alig látni embereket az utcán. Mindenki behúzódott a meleg kályha mellé. Nincs az az igazi zsúfolt turisztikai szezon. A parton is főleg a helyiek élvezik a tél dermedt ajándékát.

Az idei évnek van még egy különlegessége, mégpedig az, hogy Sarudon még ilyenkor is lehet találni nyitva tartó éttermet. A Sulyom Tájétterem első januárját köszönti. Egy évvel ezelőtt még gőzerővel dolgoztunk a nyitásra való felkészülésen és aggódva néztük milyen hatása lesz a jövőnkre a Covidnak.

A járvány nem tűnt el, de együtt élve vele, mi nem tartunk pihenőt. Egész évben nyitva vagyunk, hisz nem okozhatunk csalódást azoknak a vendégeknek akik miattunk látogatnak Sarudra. Küldetésünk van ebben a kis faluban; meg kell becsülnünk kollégáinkat, akikkel elképzelhetetlen sikereket ért el ez a kis ételstílusteremtő étterem; s meg kell tisztelnünk minden vendéget, aki mint egy turisztikai attrakcióhoz úgy látogatnak el hozzánk különleges ízeket és hangulatot keresve.

2022. január 20. csütörtök

Látszólag ez nap is úgy indult, mint a többi. A 12.00 órás nyitásra készülve egyszer csak kaptam egy üzenetet. Az üzenetben egy link volt, ami a Dining Guide- re mutatott. Harangi Orsolya cikke volt a hivatkozás, ami túrógombócok témáját járta körül. Először nem értettem, hogy miért lehet valakinek ilyen fontos egy túrógombóc témában íródott cikk, amikor elmélyedve a gombócok kavalkádjában elérkeztem a cikkben az éttermek és vendéglátó egységek felsorolásáig.

Az ország 20 legjobbnak tartott "Túrógombóc készítőit" ABC sorrendben bemutató sorok között először a MACOKOT (akikkel hamarosan közös gasztronómiai estet szervezünk), majd a St. Andrea Éttermet (akikkel egyre szorosabb szövetség köt össze bennünket) fedeztem fel a bemutatott éttermek között. Jóleső büszkeség öntötte el a lelkemet, mert az ezekben az éttermekben dolgozó emberek munkáját nagyra becsüljük, s ők úgy szavaztak nekünk bizalmat, hogy szinte azt sem tudták, hogy kik vagyunk.

Aztán tovább görgetve a cikket, melyben nem kisebb feladatot vállalt a Szerző, hogy az ország egész területéről, minden fajta és a féle vendéglátóegységből megtalálja a 20 legjobb TÚRÓGOMBÓCOT, egyszer csak egy ismerős színű tányér és rajta a mi étlapunkon szereplő kép gördült velem szembe...

Elkezdett zakatolni a szívem, s magam sem hittem amit a kép fölött a szemem olvasott.... Nem volt érzéki csalódás a kép, a szövegből egyértelműen kiderült, hogy a mi kis SlowFood éttermünk, a Sulyom Tájétterem Berecz Ádám által készített SÜLT TÚRÓGOMBÓCA is helyet kapott a legjobb gombócok sorában...

Image

Sulyom Tájétterem, Sarud

A Tisza-tó környékén járva érdemes kipróbálni a tavaly megnyitott Sulyom Tájéttermet. Azon ritka helyek egyike, ahol a túrógombóc sütve készül, de ezalatt ne egy régivágású, falusi ételt értsünk, vaníliás crème fraîche és erdeigyümölcs-mártás öleli körbe a sült édességet"

Szavakban nem lehet leírni a büszkeséget, amit éreztem, amikor azonnal küldtem tovább a cikket annak az Embernek, akinek ezt az elismerést köszönhetjük, Berecz Ádámnak, az étterem séfjének. Csöpögtek az anyai könnyek a büszkeségtől, csöngtek az ismerősök gratuláló telefonjai, azonnal megszülettek a büszkeséget sugárzó bejegyzések a közösségi médiában....

Csak úgy mellékesen..

Séfünk, amikor elvállalta az étterem konyhájának vezetését, azt fogalmazta meg a sikerünk egyik "ÉRTÉKMÉRŐJÉNEK", ha a Dining Guide egyszer ír rólunk. Még nem vagyunk 1 évesek és a Sulyom Tájétterem egy kis faluban a világ végán már kétszer is kiérdemelte a neves szaklap szerzőinek figyelmét. Nagyon szépen köszönjük a figyelmet , az elismerést...

Azt hittük, hogy így a legholtabb holtszezonban, még egy ilyen cikknek sem lehet túl nagy hatása itt a tél közeplén az életünkre, azonban hihetetlen dolog történt...

Elkezdett csörögni - immár az étterem telefonja.

S a hívók most nem gratulációjukat fejezték ki, hanem asztalt foglaltak, hogy megkóstolhassák a legjobb 20 -ba választott túrógombócunkat. Hétvégén igazi túrógombóc őrület tört ki az étteremben. Ugyanolyan desszertet evett kicsi és nagy, s mindenki el volt ájulva a sült túrógombócunktól. A szakácsok mosolygva tálaltak, a pincérek jókedvűen szolgáltak fel, a vendégeink lassan és elégedetten indultak haza.

Túrógombóc.

Sarud új turisztikai attrakciója.

Lassuljatok le hozzánk és kóstoljátok meg a Sulyomban, a hét bármelyik napján. 

Köszönjük DINING GUIDE!

www.sulyom.hu

Image

ÉLMÉNYFALU SARUD

A Tisza-tó szeretete nem lehet csupán üzlet. Szenvedély. Szeretet, Személyes elköteleződés. Egy élethosszig tartó küldetés ...