Kövess minket:

Programok, aktualitások

Legyél naprakész

Tisza-tó Útikönyv

FEDEZD FEL A TISZA-TAVAT! - 2022.03.10.

Indulj az Élményfaluból, Sarudról - a Tisza-tó Aktív- és Ökoturisztikai Központjából

Image

Ember alkotta paradicsom

Könyvet írtunk.

Magunktól, önként, dalolva, kihasználva a COVID által ránk kényszerített bezártságot.

Egy új Útikönyvet a Tisza-tóról, aminek hiánya már rég fájt a térségbe látogatóknak.

A legutóbbi kiadvány 2012- ben jelent meg erről a csodálatos vidékről. Hiányzott. Az ide látogatóknak. Is.

A történet még valamikor 2020-ban kezdődött, amikor e blog írójában megfogalmazott az ötlet, hogy ki kellene használni a kényszerpihenőt és segíteni kellene a Tisza-tónak büszkévé válni, valahogy kiköszörülni azt a csorbát, hogy nincs önálló web oldala, sem egységes arculata, de még egységes kommunikációja sem.

Abban bíztam, hogy egy jó útikönyvvel talán egy lépéssel közelebb kerülhetünk a Tisza-tavat még nem ismerőkhöz, s így lecsábíthatjuk őket a Tisza-tóra. S talán a Tisza-tó szerelmesei számára is tudunk néhány újdonságot bemutatni.

Az elképzelést kicsit félszeg próbálkozás követte. A Facebookon közzétettem egy felhívást, amiben alkotótársakat kerestem a könyv elkészítéséhez. Már az első napokban nagyn pozítv kommenteket kaptam és egy nagyon kedves jelentkező levelét...

Titokban számítottam rá, hogy ez a munka még szorosabb szövetséget alakíthat ki közöttünk, mert az I LOVE TISZA-TÓ magazin főszerkesztője, Kovács Janka jelezte, hogy a családdal ők is rég terveznek már egy ilyen hiánypótló kiadványt és szívesen benne lennének abban, hogy közösen írjuk meg ezt a könyvet.

Számomra a legfontosabb visszaigazolása a Kovács család partnersége volt annak, hogy jó az út és jó ügyet szolgálunk, hiszen az I LOVE TISZA-TÓ, mint a Tisza-tó "hivatalos" magazinja megfelelő referencia, kapcsolatrendszer és természetesen kimerítheteten tudásanyag egy ilyen kiadvány elkészítéséhez.

Már túl voltunk az első megbeszéléseken és feladat kiosztásokon, amikor újra csengett a telefon...

A vonal másik végén a Tisza-tó legismertebb személyisége, a Tisza-tó "vőlegénye" Ljasuk Dimitry is felfigyelt a felhívásra és ő is az ÜGY mellé állt. Így végül helyre került ebben a történetben is a magyar népmesék 3- as száma, a kiratakba lépve hármunk összefogásával kezdődött a munka (nem megfeledkezve Kovács Misi és Anita erőfeszítéseiről).

A csapat összeállt, a célunk és motívációnk egy irányba állított bennünket. Ki-ki elkezdte a saját feladatát, de előtte persze büszkén bejelentettük országnak- világnak, hogy nem kell már sokáig várni, hiszen megvan a csapat, aki megírja a Tisza-tó legkomplexebb útikönyvét. Nem bíztuk a véletlenre a sikert, s Dimi romantikus történetének helyszínét a JÓREMÉNYSÉG- SZIGETET választottuk a hír bejelentésének helyszíneként. 

Dimi természetesen minderről videóban is beszámolt, hogy a lehető legtöbb érintetthez eljuthasson a hír.

https://www.facebook.com/watch/?v=1743328615851983

Talán ez a pillanat volt az utolsó, ami a nyilvánosság előtt zajlott, innen hosszú hónapok teltek el a könyv körüli munkákkal; meghatároztuk a könyv struktúráját, a felkértük a társszerzőket, fotókat gyűjtöttünk, hogy látványos legyen a  könyv és igyekeztünk már előre hirdetőket és szponzorokat találni. Dimi cége a a Pozitivo közben elkészítette a könyv kiajánlóját, web oldalát és közösségi média felületét. 

Janka a szöveget és tartalmakat állította össze, Dimi csapatával az arculaton, a fotókon és saját cikkein dolgozott, az én feladatom a lehető legtöbb támogatás előteremtése volt néhány cikk írása mellett. Sokkal aprólékosabb munka várt ránk, mint amire gondoltunk, amire számítottunk. Percekként repültek el a hetek és mi nem tudtuk gyorsítani a tempónkon, mert nem akartunk kompromisszumokat kötni. Már benne jártunk a télben, amikor az első verzója összeállt a könyvnek.

Addigra az AOFK is a kezdeményezésünk mellé állt, és társzerzője lett a könyvünknek, ami azzal is járt, hogy még többen törekedetünk arra, hogy a legjobbat hozzuk ki a könyvből (s ez még több időt igényelt).

De munkaközi példányként már egy tucat digitális nyomatot bemutathattunk a turisztikai szakmának 2021 év végen az AKTÍV MAGYARORSZÁG konferencián.

S még itt sem lett vége a történetünknek, mert még majdnem egy hónapot töltöttünk azzal, hogy minden apró hibáját kijavítsuk a könyvnek. De 2022. február 24-én végre elkészült a nyomda mind a 10,000 darab útikönyvvel.

Image
Image

A könyv bemutatóját hol is tarthattuk volna máshol, mint a Tisza-tó partján.

A sajtótájékoztató helyszínének a sarudi Sulyom Tájéttermet választottuk (némi elköteleződés okán), ahol Berecz Ádám, a Sulyom Tájétterem séfje egy különleges menüt állított össze a Slow Food küldetésünk jegyében a térség termelőinek alapanyagaiból vendégeink számára.

A Tisza-tó Útikönyv - Ember alkotta paradicsom bemutatójá megtisztelte:

Révész Máriusz Kormánybiztos

Baráth Gergely, az AOFK igazgatója

F. Kovács Sandor a Tisza-tó miniszteri biztosa

dr. Juhász Attila Simon, Heves megye Közgyűlésének az elnöke

Dr. Pajtók Gábor Kormánymegbízott

Hubai Imre, a TTFT és Jász- Nagykun- Szolnok megye Közgyűlésének az elnöke

Tilcsik István Sarud polgármestere

Magyar Csilla, Kisköre polgármestere

Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG szakaszmérnöke és még sokan mások...

Image

A munkánkat befejeztük.

Bízunk benne, hogy könyvünk jó barátként fogja olvasóit a Tisza-tóra csábítani és itt figyelmes idegenvezetőként kalauzolni s bemutatni e csodás tó titkait!

Jó utat és sok élményt kívánunk mindenkinek a Tisza-tó partján!

A könyv megvásárolható:

Sarudon:

  • Sulyom Tájétterem, 3386 Sarud, Kossuth út 2.
  • Deck.hu Hajós- és Horgászbolt, 3386 Sarud, Kalandpart

Webshop:

www.deck.hu

Aktualizált forgalmazói lista:

https://tiszatoutikonyv.hu

Image

ÉLMÉNYFALU SARUD

A Tisza-tó szeretete nem lehet csupán üzlet. Szenvedély. Szeretet, Személyes elköteleződés. Egy élethosszig tartó küldetés ...