Kövess minket:

Programok, aktualitások

Legyél naprakész

A Tisza-tó nem áprilisi tréfa

Indul a kerékpáros szezon a Tisza-tó partján

Vitathatlanul tavasz van a Tisza-tó partján

Zöldellnek a töltéskoronák, rügybe szökkennek a fák a tó partján, madarak hangos éneklése tölti be a teret. A tó partján horgászok ülnek a kapásra várva, a sekély meder gyorsabban felmelegedő vízében élelmet kereső halakra lesve. A nap melegen süt, igaz esténként még akkor sem lenne egyszerű a parton éjszakázni, ha az COVID helyzet miatt válaszható lehetőség lenne.

A Tisza-tó új attrakciója, a Tisza-tavi Kerékpárút is életre kel, biciklisek rajzanak ki az ország talán legbiztonságosabb bingás útvonalára egy kis levegőt szívni.

Ki gyorsan teker teljesítménypróbaként, - versenypályként használva a szürke aszfaltsávot - a gátkorona tetején. Vannak akik beszélgetve, egymás társaságát élvezve szívják magukba a friss levegőt, és tavaszi napsütés meleg sugarait. A Tókerülők egy része számára a Tisza-tó örök fotótéma, a víz hullámain megcsillanó napsugarak, a fák rügyei, a virágzó mezei növények, bokrok és madarak kifogyhatatlan témát biztosítanak az objektívek számára.

S tekernek persze kedvenceim az utánfutós családok. Általában az apa az igahúzó áldozat, mintha a 66 km egy könnyű galopp lenne egyébként, de az utánfutóban utazó, vagy a vonórudon "tekerő" gyerekek öröme és szabadsága mindent megér. Itt legalább van értelme a kerékpáros utánfutónak, mert a benne ücsörgő gyerekek végre nem a pont a fejmagasságukban füstöt okádó kipufogók gázait szívják, hanem a természet illatát.

Talán soha nem hittük, hogy mennyire nagy kincs, hogy szabadon kimehetünk a természetbe.

Mennyire furcsa fintora a sorsnak, hogy a természet simán éli az éltetét nélkülünk, emberek nélkül...

S milyen megrázó élmény megtapasztalni a kiszolgáltatottságot, a félelmet, a  bizonytalanságot egy olyan korban, ami eddig a fogyasztásról a megvehető értékekről, élményekről szólt...

S ma ajándék kijutni a természetbe.

A Tisza-tó felkészült a kerékpárosok fogadására. 

A bringások közül sokan hozzák magukkal a két kereket egy négykerekűn. Vannak akik nem vacakolnak a bringatartók felszerelésével, az ülések hajtogatásával és a bringák súlyzóként alkalmazásával. Rájuk gondolva egyre több kerékpárkölcsönző is kinyitott a húsvéti ünnepekre.

A Tisza-tó mellett 2 nagy kerékpárkölcsönzőt találtok, az egyiket a Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden. Ez a Tisza- tavi Kerékpáros centrum, ahol közel 300 kerékpár vár rátok, köztük elektromos kerékpárok is.

A másik kerékpáros bázis Sarudon található a Kalandparton.

A Tisza-tó Bike Kerékpáros bázison több, mint 100 igényekhez és pénztárcához igazodó bringát tudtok bérelni.  Azonban nem csak kölcsönzésre van lehetőségetek az Élményfalu által működtetett kölcsönzőben és szervízben. Nedi (Nedelkó György), tanácsokat ad, keréknyomást ellenőriz, szervizel (ha kell ki is vonul műszaki segítséget adni), egyszerűbb felszereléseket meg is lehet tőle vásárolni helyben. A közvetlenül a Tisza-tavi kerékpárút mellett található kerékpáros pihenőben Nedi (aki korábban kerékpárosok gyúrójaként is dolgozott) a görcsött kapott, megfáradt izmokkal is csodákat művel pár perc alatt.

A Tisza-tó Bike Kerékpáros Bázisnak is helyet adó Kalandparton - a Tisza-tó első Ökopartján - Covidmentes időszakban ezer program várna már ilyenkor rátok, de ma még szinte minden zárva van. Pedig mennyi mindent lehetne itt csinálni, ha nem lenne járványhelyzet...

Bízunk abban, hogy május környékén ti is színesíthetitek a túrátokat egy kis vízisporttal, gumiszőnyeges ugrálással, vízitúrával, gyerekfoglalkoztatóval és a fák koronája között történő mászkálással...

Ma azonban még zártabb időket élünk.

A Kalandparton hiába szól április 1-től egy saját "strandrádió", a Kalandpart Rádió, aminek műsora csak itt hallható, MOST nem marasztalunk senkit. Gyors kiszolgálás, és mindenki megy a dolgára. Nincsenek kihelyezve a vendéglátó egységek bútorai, mindenki maszkban mozog, s a Fröccsteraszról vagy az EgyélSarudit!

Mégis egyre többen látogatnak ki a partra. Egyre többen érkeznek Sarudra a régi lakók és nyaralók közül, akik már készülnek a kertejeik művelésével, a házak rendberakásával a szezonra. S egyre többen érkeznek az újak is, ki-ki jövőt tervezni, az épülő házuk munkálatait felügyelni, vagy épp telket, házat keresni (ez szinte már lehetetlen). Egyre többen szeretnek bele Sarudba, egyre többen szeretnének itt lakni. Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapok felmérésének eredményei azt mutatják, hogy Sarud a Tisza-tó legdrágább települése. 

S ha valaki Sarudra látogat, akkor kötelező program, hogy megcsodálja a gyönyörű Sarudi- medencét, aminek területe nagyobb, mint a Velencei- tó, s a partán nem láthatók házak, csak az érintetlen természet.

Köszöntünk Benneteket Sarudon, a Tisza-tó Gyöngyszemének tartott településen.

Szeretetel várunk mindenkit, akinek erre visz az útja.

Ugorjatok be hozzánk Sarudra, ha erre visz az utatok!

FEDEZZÉTEK FEL A TISZA-TAVAT!

ÉLMÉNYFALU SARUD

A Tisza-tó szeretete nem lehet csupán üzlet. Szenvedély. Szeretet, Személyes elköteleződés. Egy élethosszig tartó küldetés ...